Baza pytań: CEM, Sesja: Jesień 2023, Dziedzina: stomatologia zachowawcza
Wskaż prawdziwe stwierdzenia:
1) bakterie metabolizujące cukry do kwasu masłowego lub propionowego mniej zakwaszają środowisko niż bakterie, które wytwarzają kwas octowy, mlekowy i mrówkowy;
2) synteza wewnątrzkomórkowych polisacharydów jest jednym z mechanizmów obronnych S. mutans w sytuacji wysokiej podaży cukru w diecie;
3) w warunkach tlenowych S. mitis i S. sanguis pod wpływem dehydrogenazy pirogronianowej tworzą wyłącznie nadtlenek wodoru i etanol;
4) w warunkach beztlenowych i przy niskiej podaży cukru w diecie paciorkowce, pałeczki kwasu mlekowego i promieniowce wytwarzają kwas mrówkowy, octowy i etanol drogą przemian liazy mrówczanowej;
5) przy wysokim i stałym dowozie cukru do jamy ustnej dominują S. sanguis i S. salivarius.
Prawidłowa odpowiedź to:
Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.