Pytanie z egzaminu LEK

Baza pytań: CEM, Sesja: Jesień 2023, Dziedzina: zdrowie publiczne

W profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, według rekomendacji WHO dla populacji ogólnej, optymalne:

A) spożycie cukrów wolnych powinno być zredukowane do mniej niż 10% całkowitego poboru energii. Redukcja do mniej niż 5% całkowitego spożycia energii zapewniłaby dodatkowe korzyści zdrowotne.
B) byłoby zmniejszenie spożycia soli do zalecanego poziomu poniżej 2 g dziennie, co przyczyniłoby się do zapobieżenia 1,7 miliona zgonów każdego roku.
C) byłoby zmniejszenie całkowitego spożycia tłuszczu do mniej niż 15% całkowitego spożycia energii w celu zapobiegania niezdrowemu przybieraniu na masie ciała wśród populacji osób dorosłych.
D) spożycie owoców i warzyw to 400 g (tj. pięć porcji) dziennie, z włączeniem ziemniaków, słodkich ziemniaków, manioku i innych korzeni skrobiowych.
E) spożycie makroskładników w diecie powinno być określone przez krajowe instytucje i towarzystwa naukowe dla populacji poszczególnych krajów.