Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2008, Specjalizacja: Diabetologia

Które z poniższych twierdzeń jest fałszywe?
1) prawidłowa dieta powinna zawierać 20-35 g/dobę błonnika;
2) błonnik zawarty w produktach pokarmowych powoduje spowolnienie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego i ograniczenie poposiłkowego wzrostu glikemii;
3) wolny pasaż błonnika w jelitach powoduje dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości, ograniczenia łaknienia i poprawia efekt redukcji masy ciała;
4) włączenie do diety błonnika powoduje poprawę glikemii ale pogorszenie profilu lipidowego;
5) chory na cukrzycę, podobnie jak w populacji ogólnej powinien spożywać dużo warzyw, owoce oraz produkty z pełnych ziaren zbóż.
Prawidłowa odpowiedź to:

A) 1,2,3.
B) tylko 4.
C) 3,5.
D) 1,3,5.
E) tylko 3.