Sesja: Wiosna 2008, Specjalizacja: Diabetologia
Które z poniższych twierdzeń jest fałszywe?
1) prawidłowa dieta powinna zawierać 20-35 g/dobę błonnika;
2) błonnik zawarty w produktach pokarmowych powoduje spowolnienie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego i ograniczenie poposiłkowego wzrostu glikemii;
3) wolny pasaż błonnika w jelitach powoduje dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości, ograniczenia łaknienia i poprawia efekt redukcji masy ciała;
4) włączenie do diety błonnika powoduje poprawę glikemii ale pogorszenie profilu lipidowego;
5) chory na cukrzycę, podobnie jak w populacji ogólnej powinien spożywać dużo warzyw, owoce oraz produkty z pełnych ziaren zbóż.
Prawidłowa odpowiedź to:
Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.