Sesja: Jesień 2007, Specjalizacja: Alergologia
U chorych, u których reakcja anafilaktyczna jest wyzwalana przez alergeny pokarmowe, często nie udaje się udokumentować zwiększonego poziomu tryptazy mimo prawidłowego czasu pobrania próbki krwi po reakcji. Zjawisko to próbują tłumaczyć następujące hipotezy:
1) uwolniona w śluzówce przewodu pokarmowego tryptaza może nie przechodzić do łożyska naczyniowego i nie zwiększać poziomu we krwi;
2) w anafilaksji pokarmowej głównym mediatorem jest serotonina, której uwolnieniu nie towarzyszy wyrzut tryptazy;
3) komórki tuczne błon śluzowych typu MT zawierają mniej tryptazy niż skórne i okołonaczyniowe mastocyty typu MTC;
4) anafilaksja pokarmowa może być zależna od aktywacji bazofilów i eozynofilów;
5) u niektórych osób komórki tuczne nie zawierają tryptazy.
Prawidłowa odpowiedź to:
Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.