Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Jesień 2006, Specjalizacja: Alergologia

Pacjentka lat 36 z pokrzywką przewlekłą o nieznanej patogenezie od lat 12. Przed 5 laty rozpoznano nadwrażliwość na kwas acetylosalicylowy. Wyeliminowano wszystkie preparaty kwasu acetylosalicylowego, wszystkie NLPZ, syntetyczne dodatki spożywcze (z listy E),o których wiadomo, że bywają przyczyną zaostrzeń pokrzywek „aspirynowych”. Uzyskano częściową poprawę (dłuższe okresy bezobjawowe, zmniejszenie zużycia leków, liczby hospitalizacji). Pacjenta stara się przestrzegać diety i wierzy, że wśród składników pożywienia znajdują się czynniki, których wyeliminowanie uwolni ją zupełnie od objawów.
W oparciu o posiadane informacje podejmij decyzję:
1) pacjentka ma rację. Należy wyeliminować nie tylko kwas acetylosalicylowy, ale także pokarmy będące źródłem naturalnych salicylanów;
2) chorzy z pokrzywką przewlekłą reagujący na kwas acetylosalicylowy w próbie prowokacji z reguły nie reagują na prowokację pokarmami obfitującymi w naturalne salicylany, lub ich odpowiedniki (np. salicylan sodu). Opisano pojedyncze przypadki. W przypadku wywiadu sugerującego taką możliwość ew. decyzja uzasadniona dopiero po próbie prowokacji kontrolowanej placebo;
3) przy pomocy dostępnych technik diagnostycznych (prowadzenie dziennika, diety zwiadowcze), należy określić listę podejrzanych pokarmów i zweryfikować ją. Nie wyklucza to potrzeby wykonywania prób prowokacji;
4) należy zrealizować standardowy program diagnostyczny przewidziany dla chorych z pokrzywką przewlekłą o niewyjaśnionej patogenezie. Nie wyklucza to poszukiwania możliwości poprawy stanu skóry przy pomocy eliminacji niektórych składników pożywienia. Należy eliminować czynniki faktycznie pogarszające stan skóry;
5) należy wyeliminować dodatkowo pokarmy naturalne obfitujące w salicylany oraz substancje zapachowe. Diety tego typu zostały opracowane i są rozpowszechniane przez niektóre ośrodki alergologiczne i dermatologiczne.
Prawidłowa odpowiedź to:

A) tylko 1.
B) tylko 2.
C) 2,3.
D) 2,3,4.
E) 1,5.