Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Jesień 2004, Specjalizacja: Diabetologia

Końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGEs ang. advanced glycation end products) biorą udział w patogenezie nefropatii cukrzycowej w następujący sposób:

A) po związaniu się ze swoistymi receptorami (RAGE ang, receptor of AGEs) na powierzchni makrofagów, komórek mezangium i śródbłonka w kłębkach nerkowych, powodują wytworzenie zasad Shiffa.
B) zwiększają syntezę i wydzielanie czynnika martwicy nowotworów, interleukiny-1 oraz innych cytokin i czynników wzrostowych.
C) powodują zmniejszenie przepuszczalności naczyń oraz upośledzenie zależnej od tlenku azotu (NO) reakcji rozkurczowej naczyń.
D) zwiększają aktywność proteinaz oraz zmniejszają oporność składników macierzy mezangium na degradację.
E) produkty glikacji są źródłem zmiataczy wolnych rodników tlenowych.