• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Zagadnienia z egzaminów
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Forum PES
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2003, Specjalizacja: Diabetologia

Końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGEs ang. advanced glycation end products) biorą udział w patogenezie nefropatii cukrzycowej w następujący sposób:

A) po związaniu się ze swoistymi receptorami (RAGE ang, receptor of AGEs) na powierzchni makrofagów, komórek mezangium i śródbłonka w kłębkach nerkowych, powodują wytworzenie zasad Shiffa.
B) zwiększają syntezę i wydzielanie czynnika martwicy nowotworów, interleukiny-1 oraz innych cytokin i czynników wzrostowych.
C) powodują zmniejszenie przepuszczalności naczyń oraz upośledzenie zależnej od tlenku azotu (NO) reakcji rozkurczowej naczyń.
D) zwiększają aktywność proteinaz oraz zmniejszają oporność składników macierzy mezangium na degradację.
E) produkty glikacji są źródłem zmiataczy wolnych rodników tlenowych.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o