Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2005, Specjalizacja: Gastroenterologia

Wskaż prawdziwe twierdzenia:
1) prebiotyki to składniki pożywienia oporne na trawienie przez enzymy w przewodzie pokarmowym, które selektywnie pobudzają wzrost i/lub aktywność wybranych szczepów bakterii o potencjalnym korzystnym działaniu na organizm gospodarza;
2) prebiotyki to żywe mikroorganizmy zawarte w pożywieniu, którego działanie stymuluje rozwój tych mikroorganizmów w szczepy bakteryjne o potencjalnym korzystnym działaniu na organizm gospodarza;
3) synbiotyki to mikroorganizmy, które dzięki symbiotycznym działaniu z organizmem gospodarza wywierają korzystny wpływ na jego organizm;
4) najbardziej „wzorcowym” synbiotykiem jest pokarm matki ze względu na obecność substancji prebiotycznych, jak laktoza i oligosacharydy, o działaniu stymulującym rozwój Bifidobakterii i Lactobacillus oraz ze względu na obecność pałeczek kwasu mlekowego;
5) naturalnym źródłem prebiotyków są owies, jęczmień, karczochy, cykoria, czosnek, pory, szparagi i banany, zaś w żywieniu niemowląt obecnie stosuje się już mleka modyfikowane o działaniu prebiotycznym.
Prawidłowa odpowiedź to: