• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Zagadnienia z egzaminów
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Forum PES
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Jesień 2007, Specjalizacja: Radiologia i diagnostyka obrazowa

Rozpoznanie stłuszczenia wątroby w badaniu TK jest stawiane na podstawie:

A) osłabienia tkankowego miąższu śledziony większego o 10 jednostek Hounsfielda (jH) od miąższu wątroby przed podaniem kontrastu i 20 jH po podaniu kontrastu (w fazie miąższowej).
B) osłabienia śledziony i wątroby równego sobie w jH przed podaniem kontrastu i wyższego śledziony o 30 jH po podaniu kontrastu (w fazie miąższowej).
C) osłabienia tkankowego śledziony niższego o 10 jH od miąższu wątroby przed podaniem kontrastu i wyższego śledziony po podaniu kontrastu o 30 jH (w fazie miąższowej).
D) żadne odniesienia w jednostkach Hounsfielda nie są prawdziwe w odniesieniu do badania ani przed ani po podaniu kontrastu.
E) pomiar wartości w jednostkach Hounsfielda nie pozwala na rozpoznanie stłuszczenia miąższu wątroby.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o