• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Zagadnienia z egzaminów
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Forum PES
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Jesień 2014, Specjalizacja: Gastroenterologia

Wskaż prawdziwe stwierdzenie odnoszące się do funkcji skurczowej pęcherzyka żółciowego:

A) skurcz pęcherzyka żółciowego jest hamowany przez pokarm tłuszczowy.
B) skurcz pęcherzyka żółciowego jest hamowany przez obecność aminokwasów w dwunastnicy.
C) skurcz pęcherzyka żółciowego zachodzi pod wpływem cholecystokininy (CCK).
D) skurcz pęcherzyka żółciowego występuje równocześnie ze skurczem zwieracza Oddiego.
E) skurcz pęcherzyka żółciowego jest aktywowany głównie przez pokarm węglowodanowy.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o