Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2013, Specjalizacja: Alergologia

U 2-letniego dziecka potwierdzono nadwrażliwość na białka mleka krowiego wynikiem uzyskanym metodą ImmunoCAP asIgE - 3 klasa. W oznaczeniu stężenia asIgE przeciwko alergenom frakcji białek mleka krowiego uzyskano następujące wyniki: alfa-laktoalbumina - 3 klasa, beta-laktoglobulina -1 klasa, albumina surowicy wołowej - 3 klasa, kazeina - 0 klasa. W oparciu o uzyskane wyniki można stwierdzić, że:

A) dziecko nie toleruje mleka zarówno w formie surowej jak i gotowanej i ma ścisły zakaz spożywania mleka w każdej postaci.
B) dziecko prawdopodobnie nie toleruje mleka w formie gotowanej i surowej, ale w celu potwierdzenia konieczne jest wykonanie testu prowokacji pokarmowej.
C) dziecko prawdopodobnie toleruje mleko gotowane, ale w celu potwierdzenia konieczne jest wykonanie testu prowokacji pokarmowej.
D) dziecko toleruje mleko gotowane i wykonywanie prowokacji pokarmowej nie jest konieczne.
E) dziecko toleruje mleko zarówno w formie gotowanej, jak i surowej i nie jest konieczne wykonywanie testu prowokacji pokarmowej.