Sesja: Wiosna 2013, Specjalizacja: Stomatologia dziecięca
Które ze stwierdzeń są prawdziwe?
1) spożywanie nadmiaru węglowodanów przez matkę w okresie ciąży powoduje, że uzębienie przyszłego dziecka jest mniej odporne na próchnicę;
2) paciorkowce próchnicotwórcze to bakterie Gram-dodatnie mające zdolności proteolityczne;
3) paciorkowce próchnicotwórcze to bakterie Gram-dodatnie niemające zdolności proteolitycznych;
4) Streptococcus mutans jest odpowiedzialny za zapoczątkowanie próchnicy, Lactobacillus acidophilus zaś - za dalszy postęp procesu próchnicowego;
5) Lactobacillus acidophilus jest odpowiedzialny za zapoczątkowanie próchnicy, Streptococcus mutans zaś - za dalszy postęp procesu próchnicowego.
Prawidłowa odpowiedź to:
Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.