Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2014, Specjalizacja: Stomatologia zachowawcza z endodoncją

Uwaga! pytanie niekompletne (o to podobno pytali na egzaminie)
Sesja: Wiosna 2014

AKTUALIZACJA! Oznaczyliśmy to pytanie jako zagadnienie z powodu niezgodności z aktualną wiedzą medyczną. Wskaż produkty spożywcze mające wpływ na możliwość kontrolowania procesu próchnicowego: 1) kasze, rośliny strączkowe, orzechy dzięki zawartości polifenoli; 2) herbata, wino, piwo dzięki zawartości polifenoli; 3) sery twarde dzięki zawartości kazeiny; 4) nieoczyszczone ziarna zbóż dzięki zawartości fosforanów; 5) mleko dzięki zawartości wapnia, fosforanów i kazeiny. Prawidłowa odpowiedź to:

  • A) 1,2,3.
  • B) 1,2,4.
  • C) 1,3,4.
  • D) 1,3,5.
  • E) wszystkie wymienione.