Sesja: Wiosna 2015, Specjalizacja: Geriatria
Które z twierdzeń dotyczących problemów niedożywienia w starszym wieku są prawdziwe?
1) żywienie dojelitowe dietami przemysłowymi jest źle tolerowane przez pacjentów powyżej 60.roku życia, dlatego w razie konieczności zastosowania leczenia żywieniowego, preferowane jest żywienie pozajelitowe;
2) zgodnie z wytycznymi European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) i z zasadami Evidence Based Medicine dotyczącymi żywienia w geriatrii u chorych w terminalnym okresie otępienia, w przypadku gdy suplementacja doustna jest nieskuteczna, niedostateczna lub przeciwwskazana, należy wdrożyć żywienie pozajelitowe;
3) zgodnie z wytycznymi ESPEN i z zasadami Evidence Based Medicine dotyczącymi żywienia w geriatrii u chorych w terminalnym okresie otępienia w przypadku gdy suplementacja doustna jest nieskuteczna, niedostateczna lub przeciwwskazana, należy wdrożyć żywienie dojelitowe sondą żołądkową lub poprzez przezskórną endoskopową gastrostomię;
4) zgodnie z rekomendacjami ESPEN dotyczącymi leczenia żywieniowego w oddziałach intensywnej terapii (OIT) zapotrzebowanie energetyczne wynosi 10-15 kcal/kg należnej masy ciała (nmc.);
5) wytyczne ESPEN zalecają, by u wszystkich chorych w OIT, u których nie jest planowane przejście na pełne żywienie doustne w ciągu 3 dni, rozpocząć żywienie dojelitowe. Natomiast ze względu na złą tolerancję leczenia żywieniowego dojelitowego u starszych pacjentów powinno być ono wdrożone jak najpóźniej, najlepiej drogą pozajelitową.
Prawidłowa odpowiedź to:
Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.