Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2015, Specjalizacja: Geriatria

Najnowsze rekomendacje dotyczące spożycia białka przez osoby starsze sformułowane w oparciu o analizy grupy badawczej PROT-AGE mówią m.in., że:

A) dla utrzymania i poprawy beztłuszczowej masy ciała spożycie dzienne białka powinno wynosić średnio nie mniej niż 0,8 g/kg masy ciała; większość osób z ostrymi i przewlekłymi patologiami ma zwiększone zapotrzebowanie na białko do 1,0 - 1,2 g/kg masy ciała.
B) dla utrzymania i poprawy beztłuszczowej masy ciała spożycie dzienne białka powinno wynosić średnio nie mniej niż 0,8 g/kg masy ciała; większość osób z ostrymi i przewlekłymi patologiami ma zwiększone zapotrzebowanie na białko do 1,2 - 1,5 g/kg masy ciała.
C) dla utrzymania i poprawy beztłuszczowej masy ciała spożycie dzienne białka powinno wynosić średnio 0,8 - 1,0 g/kg masy ciała; większość osób z ostrymi i przewlekłymi patologiami ma zwiększone zapotrzebowanie na białko do 1,0 - 1,2 g/kg masy ciała.
D) dla utrzymania i poprawy beztłuszczowej masy ciała spożycie dzienne białka powinno wynosić średnio 0,8 - 1,0 g/kg masy ciała; większość osób z ostrymi i przewlekłymi patologiami ma zwiększone zapotrzebowanie na białko do 1,2 - 1,5 g/kg masy ciała.
E) dla utrzymania i poprawy beztłuszczowej masy ciała spożycie dzienne białka powinno wynosić średnio co najmniej 1,0 - 1,2 g/kg masy ciała; większość osób z ostrymi i przewlekłymi patologiami ma zwiększone zapotrzebowanie na białko do 1,2 - 1,5 g/kg masy ciała.