Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Jesień 2015, Specjalizacja: Diabetologia


Dieta chorego na cukrzycę to tak zwana dieta zdrowego człowieka. Zaleca się, aby chory:
1) spożywał urozmaicone, zbilansowane posiłki;
2) wyeliminował z diety węglowodany proste;
3) kontrolował ilość spożywanych węglowodanów w całej diecie i w poszczególnych posiłkach;
4) wyeliminował z diety węglowodany o indeksie glikemicznym (IG) > 70 lub gdy spożyje posiłek o IG>70 a stosuje insulinoterapię, przed spożyciem tego posiłku podał dawkę insuliny o ok. 20-40% większą niż w przypadku posiłku o niskim IG;
5) z otyłością liczył ilość przyjmowanych kcal/dobę i zmniejszył o ok. 500-1000 kcal/dobę tak, aby uzyskać systematyczną redukcję masy ciała.
Prawidłowe zalecenia to: