Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2017, Specjalizacja: Alergologia

Od jakich komponent, podobnych do głównego antygenu pyłku brzozy (Bet v 1), najczęściej zależą objawy miejscowe tzw. zespołu anafilaksji jamy ustnej (oral allergy syndrome - OAS) w Polsce?

A) w Polsce objawy miejscowe OAS w pyłkowicy brzozowej zależą głównie od homologów profiliny (jabłka Mal d 2, brzoskwini Pru p 4, marchwi Dau c4), stąd inna nazwa choroby brzmi zespół pyłkowo-pokarmowy.
B) w Polsce objawy miejscowe OAS w pyłkowicy brzozowej zależą głównie od homologów enolazy (lateksu Hev b 9, pleśni niedoskonałych - Alt a 5 i Cla h 6), stąd inna nazwa choroby brzmi zespół lateksowo-pokarmowy.
C) w Polsce objawy miejscowe OAS w pyłkowicy brzozowej zależą głównie od homologów chitynazy (lateksu Hev b 11, Hev b 6.02, oraz banana, kiwi, awokado), stąd inna nazwa choroby brzmi zespół lateksowo-pokarmowy.
D) w Polsce objawy miejscowe OAS w pyłkowicy brzozowej zależą głównie od homologów białek PR 10 (jabłka Mal d 1, wiśni Pru av 1, marchwi Dau c 1).
E) w Polsce objawy miejscowe OAS w pyłkowicy brzozowej zależą głównie od homologów lipidowego białka transferowego (LTP brzoskwini, LTP jabłka, LTP śliwy), stąd inna nazwa choroby brzmi zespół pyłkowo-pokarmowy.