• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Uczę się - pytania z CEM
  • Uczę się - pytania z egzaminów
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Repetytorium
  • Forum LEK
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu LEK

Baza pytań: CEM, Sesja: Jesień 2023, Dziedzina: zdrowie publiczne

W profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych, według rekomendacji WHO dla populacji ogólnej, optymalne:

A) spożycie cukrów wolnych powinno być zredukowane do mniej niż 10% całkowitego poboru energii. Redukcja do mniej niż 5% całkowitego spożycia energii zapewniłaby dodatkowe korzyści zdrowotne.
B) byłoby zmniejszenie spożycia soli do zalecanego poziomu poniżej 2 g dziennie, co przyczyniłoby się do zapobieżenia 1,7 miliona zgonów każdego roku.
C) byłoby zmniejszenie całkowitego spożycia tłuszczu do mniej niż 15% całkowitego spożycia energii w celu zapobiegania niezdrowemu przybieraniu na masie ciała wśród populacji osób dorosłych.
D) spożycie owoców i warzyw to 400 g (tj. pięć porcji) dziennie, z włączeniem ziemniaków, słodkich ziemniaków, manioku i innych korzeni skrobiowych.
E) spożycie makroskładników w diecie powinno być określone przez krajowe instytucje i towarzystwa naukowe dla populacji poszczególnych krajów.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o