• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Zagadnienia z egzaminów
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Forum PES
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2012, Specjalizacja: Stomatologia zachowawcza z endodoncją

Na aktywność próchnicy zębów wpływa dieta a przede wszystkim spożycie węglowodanów. Wskaż błędną odpowiedź:

A) przy dużym stężeniu cukru bakterie próchnicotwórcze produkują wewnątrzkomórkowy polisacharyd (glikogen).
B) w profilaktyce próchnicy należy w diecie zastąpić sacharozę fruktozą.
C) redukcja częstości spożywania pokarmów zawierających cukry między głównymi posiłkami jest ważniejsza niż ograniczenie ilości węglowodanów.
D) spożywana sacharoza jest substratem do produkcji zewnątrzkomórkowych polisacharydów - glukanów i fruktanów oraz nierozpuszczalnej matrycy polisacharydowej.
E) laktoza powoduje mniejszy spadek pH płytki niż glukoza czy maltoza.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o