• Konsylium24
  • Kompendium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Napisz do nas
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykłady ekspertów
  • Wydarzenia
  • Edukacja
    • Kursy online
    • Projekty edukacyjne
    • Podcasty
  • E-booki
  • LEK
  • LDEK
  • PES
  • Oferty pracy
  • Oceny miejsc pracy
  • Ogłoszenia
  • Więcej
    • Wydarzenia branżowe
  • Konsylium24
  • Indeks24
  • GdzieSkierowac24
  • Puls Medycyny
  • MEDIBAS
  • Wyszukiwarka zaawansowana
  • Symulator egzaminu
  • Baza pytań
  • Zagadnienia z egzaminów
  • Niedokończone egzaminy
  • Niedokończone testy
  • Wyniki ukończonych egzaminów
  • Wyniki ukończonych testów
  • Schowek
  • Asystent Twojej nauki
  • Forum PES
  • Wiedza w pigułce

Pytanie z egzaminu PES

Sesja: Wiosna 2004, Specjalizacja: Diabetologia

Szybkość wchłaniania insuliny zależy m.in. od wielkości cząsteczek polimerów, w postaci których występuje. Prawdziwe jest stwierdzenie:

A) krótkodziałające analogi insuliny tworząc w wyniku polimeryzacji dimery i heksamery wchłaniają się z tkanki podskórnej szybciej i działają krócej niż klasyczna insulina.
B) analog insuliny ludzkiej Lys(B28)Pro(B29) występuje w roztworach w formie monomerycznej, nie ma tendencji do polimeryzacji, wchłania się szybko i działa krócej niż klasyczna insulina.
C) zastąpienie proliny w pozycji 28 łańcucha B cząsteczki insuliny kwasem asparaginowym zmniejsza tendencję pojedynczych cząsteczek insuliny Aspart do łączenia się w dimery i heksamery, co znacznie wydłuża jej wchłanianie z tkanki podskórnej.
D) analogi o zwiększonej tendencji do polimeryzacji charakteryzują się szybszym wchłanianiem z tkanki podskórnej niż klasyczna insulina.
E) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe.

Zaloguj się poniżej, aby sprawdzić odpowiedź. Dostęp do treści serwisu tylko dla zalogowanych.

Zaloguj się »Zarejestruj się »
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Netykieta
  • Regulamin
  • Klauzula informacyjna

Copyright © 2008 - 2025 Bonnier Healthcare Polska Sp. z o o